Podstrona: Szkolenia dla operatorów bezzałogowych aparatów latających / POLITECHNIKA RZESZOWSKA im. Ignacego Łukasiewicza

Szkolenia dla operatorów bezzałogowych aparatów latających

2017-03-24 , red.  Artur Polakiewicz
kategoria: Nauka, Wydarzenia
Szkolenia dla operatorów bezzałogowych aparatów latających

W 2016 roku jednostki organizacyjne Politechniki Rzeszowskiej – Ośrodek Szkolenia Lotniczego kierowany przez dr. inż. Sławomira Górkę oraz Katedra Awioniki i Sterowania kierowana przez dr. hab. inż. Tomasza Rogalskiego, prof. PRz – rozpoczęły starania o uzyskanie zgody Urzędu Lotnictwa Cywilnego na prowadzenie szkoleń potrzebnych do uzyskania świadectwa kwalifikacji dla operatorów bezzałogowych aparatów latających. Prace objęły szkolenie kadry instruktorów, przygotowanie bazy sprzętowej oraz opracowanie programów szkolenia.

Obecnie Katedra Awioniki i Sterowania oraz Ośrodek Szkolenia Lotniczego są gotowe do rozpoczęcia szkoleń dla studentów, pracowników Politechniki Rzeszowskiej oraz osób z zewnątrz. W marcu br. jednostki te otrzymały prawo do prowadzenia: szkolenia teoretycznego i praktycznego do świadectwa kwalifikacji operatora bezzałogowego statku powietrznego używanego w celach innych niż rekreacyjne i sportowe (UAVO), szkolenia teoretycznego i praktycznego do uzyskania uprawnienia podstawowego do wykonywania lotów jedynie w zasięgu wzroku operatora (VLOS), szkolenia teoretycznego i praktycznego do uzyskania uprawnienia podstawowego do wykonywania lotów poza zasięgiem wzroku operatora (BVLOS).

Szkolenia będą prowadzone w siedzibie Wydziału Budowy Maszyn i Lotnictwa oraz na terenie Akademickiego Ośrodka Szybowcowego. Pierwsze mogą rozpocząć się w czasie wakacji. Zainteresowane osoby mogą zgłaszać się do Katedry Awioniki i Sterowania.

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję